Jste spokojeni se svým jménem?

05.07.2016 08:58

    Jméno, není jen tak něco. Je naší identitou. Jsme s ním ve stálém spojení. Určuje nás, vyvolává naše kladné i záporné emoce. Když použije někdo tvar našeho jména, který se nám nelíbí, okamžitě to registrujeme. Emočně vnímáme podtext, zda nás někdo oslovuje hezky, nebo tak, aby nás naštval! Všimáme si toho, když se někomu představujeme? Je to zdánlivě nedůležitá procedura, ale......!
    Rodiče umocňují své výchovné pozice autority a nadřazenosti často použitím jména. Maruško, ty máš krásné vysvědčení. Chvála souzní s milým oslovením. Proti tomu stojí negativní umocnění. Maruno, co je tohle za vysvědčení? Tady vidíme, že forma zraňuje víc než obsah. Chceme lidi kolem sebe motivovat nebo zraňovat? 

    Svoji pozornost zaměřte na to, jak se se svým jménem cítíte. Souzníte s ním? Libí se vám? Je pro vás vyjádřením vaší osobnosti? 

    Na fakultě jsem poznala extravagantní dívku. Byla extravagantní v oblečení, postoji k životu, novátorská, tetovaná a její zevnějšek dával tušit, že smysl jejího života tkví ve vyjímečnosti. Jmenovala se Eva a vyprávěla, jak od 12 let prosila rodiče, že se tak nechce jmenovat. Stydí se za to jméno, vadí ji, když jí tak lidé i rodiče oslovují. Prosila rodiče o změnu jména. Byla odmítnuta, že si vymýšlí nesmysly a ať dá pokoj. Se skřípěním zubů vydržela do 18. let a její první cesta vedla na matriku, kde se nechala přejmenovat na Zoe. A byla šťastná. Musím přiznat, že to jméno přesně vystihovalo její osobnost.
    Naslouchejte svým dětem, když mají takové přání. Zamyslete se nad svým jménem a zeptejte se sebe, jak jste se svým jménem spokojení. Mnozí lidé řeší tento problém přezdívkou. Pro úřady jsou jména stejná, ale pro většinu lidí, přezdívka nahradi jméno nemilované. Takových lidí známe mnoho. Z běžného života, ale hlavně z uměleckého, kde pseudonymy jsou běžné. 

    Když cítíte potřebu, vymanit se ze zajetí nechtěného jména, konejte. Mnoha lidem, taková zdánlivá nepodstatnost, změnila život.

Přeji všem krásný pocit souznění se svým jménem.
 

Jany Soul&Body