Chvála chvále

31.03.2016 19:05

Zdravím všechny příznivce svého těla a duše

      Každému z nás srdce poskočí a pocit sebevědomí vzroste, když nás někdo pochválí. Já mám pocit, že se právě s touto odměnou velice šetří, nic nás nestojí a dárce i obdarovaný jsou v té chvíli šťastní, jako by vyhráli v loterii. Proč tak hluboko zahrabáváme tento laskavý projev do písku povinností, hektického shonu, neklidu a netrpělivosti.
      Mnoho šéfů si přeje od svých podřízených ty nejlepší výkony, ale mnoho z nich si neuvědomuje, že za srdečnou pochvalu a ocenění by se jeho zaměstnanec pro jeho firmu rozdal. Najednou začne pracovat s chutí a nasazením, jako by firma byla jeho. Což jistě ocení ve výsledku zákazník a na výstupu majitel dobře prosperující firmy. Dnes vidíme bohužel opačný trend. Vypjaté situace, majitelé a šéfové svými požadavky staví kolegy proti sobě, vznikají intriky, nevraživosti a pokud se netáhne za jeden provaz, není v takovém prostředí k přežití a ani prosperita není podle představ majitele. Jak málo stačí......pochvala a motivace.
      Nedávno jsem četla pěkné heslo: "Zaměstnanci neodcházejí z práce, ale utíkají před špatným šéfem."
To platí stejně i v rodině. Chvalte se navzájem. U dětí rozvíjíte pochvalou další aktivity, pocit důvěry, rovnocennosti a sounáležitosti, což vám upevní vaše vzájemná pouta.
     Jak je nám ženám krásně v autě, když vyjíždíme z křižovatky a muž se galantně usměje a udělá nám místo v koloně, abychom se mohly zařadit na hlavní silnici. Přetrhneme se, abychom solidaritu a galantnost odměnily zamáváním nebo bliknutím. A ten báječný pocit v obou autech!
     Ještě se musím zastavit u pořekadla: " Samochvála smrdí! "
Nevím kdo a proč něco takového vymyslel. Je to jenom „ťafka“ na někoho, kdo je tolik nadšen tím, co se mu povedlo, že je třeba ho usadit? Naopak, když jsme si jisti správností svého počínǎní, CHVALTE SE!
Vaše nadšení přenesete na ostatní a o to jde. Ukazujete vaši sebedůvěru a pevnost ve svém počínání.
Mně samochvála voní a jak! Bez ní bych ve své práci i ve svém životě zřejmě vůbec nic nedokázala. Nejprve si musím být jistá sama sebou, že to co dělám, dělám správně. Když se za výsledky své práce pochválím, je to fajn, ale když mě pochválí někdo jiný, je to razítko s pečetí kvality!
     Když je někdo jenom trochu nespokojen, už píše stížnosti. Když je někdo spokojen, nechválí - je to samozřejmost. Je to škoda, všechno pozitivní se stalo standardem a normou. Proč neocenit pochvalou vlídnost, ochotu, úsměv, galantnost, svědomitost, laskavost, empatii, snahu, výkon, schopnosti, erudovanost, krásu, přitažlivost, ......?
     Přátelé chvalte! Každý den vyhledávejte situace, kde můžete rozdávat radost z vašeho bezedného měšce uznání.

    Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. A vy se nestačíte divit, jaké příjemné lidi máte kolem sebe. Ba co víc, kolika lidem nenápadně sdělíte, že si jich vážíte. A možná mnohdy ani netušíte, jak moc jste někomu právě pomohli. 

 
Přehoďte výhybku z kritiky na chválu...


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chtěla bych vám moc poděkovat, že sdílíte mé příspěvky na mých stránkách. Vaše zpětné reakce jsou pro mně velice inspirující.
 

Děkuji
 

Psychoterapie Jany,  Soul & Body